Pręty stalowe są materiałami, które najczęściej wykorzystuje się w przedsiębiorstwach związanych z budownictwem, motoryzacją, produkcją czy też lotnictwem. Stal wysokiej jakości jest bardzo istotna w przypadku wyboru prętów stalowych. Nie mniej jednak nie tylko jakość stali jest istotna, lecz także jej funkcjonalność. Nowoczesne metody obróbki stali pozwalają na uzyskanie konkretnych właściwości. Do takich właśnie metod obróbki zalicza się walcowanie, które przeprowadza się na ciepło, lub też na zimno. Metoda ta ma za zadanie nadać prętowi elastyczność.

Czym jest walcowanie metodą na ciepło i na zimno?

Walcowanie na ciepło i na zimno jest nowoczesną metodą obróbki stali. Jej głównym zadaniem jest wpłynięcie na nanostrukturę materiału. To właśnie dzięki temu pręty walcowane kwadratowe nabierają właściwości elastycznych. Metoda walcowania na ciepło jak nietrudno się domyślić polega na poddaniu produktu temperaturze rzędu 550 stopni Celsjusza. Wówczas proces zaczyna działać. Jeżeli chodzi natomiast o metodę walcowania prętów na zimno, to nie różni ona wcale aż tak mocno od poprzedniej. Główną różnicą jest to, że pręt obrabiany jest dopiero po schłodzeniu. Często mówi się o tym, że elastyczność pręta uzyskiwana jest kosztem wytrzymałości. Jak to wygląda w praktyce?

Walcowanie może wpływać na wytrzymałość, lecz trzeba pamiętać o paru aspektach

Pręty walcowane mogą wykazywać mniejszą wytrzymałość, jednakże nie oznacza to, że nie nadają się one do użytku. Takie pręty wykorzystuje się głównie tam, gdzie wytrzymałość nie gra dużej roli. Dobrze przemyślany projekt na pewno to uwzględni. Każdy pręt może mieć swoją funkcję. Pręty walcowane mają za zadanie zachowanie elastyczności.

Jakość stali w prętach walcowanych również ma znaczenie

Dobra jakość produktu to cecha profesjonalnej firmy. Dlatego właśnie przy produkcji prętów walcowanych wykorzystywana jest stal jakościowa producent. Najwyższej jakości stal pozwala na uzyskanie dobrych właściwości pręta, jak też na zwiększenie jego wytrzymałości, nawet po procesie walcowania.

Leave a Comment