Dla prawdziwego smakosza włoskiej pizzy rozpoznanie jej wśród innych produktów nie stanowi najmniejszego problemu. To bardzo smaczne, charakterystyczne ciasto jest obecnie serwowane praktycznie w każdym kraju, ale zachowało swoją włoską duszę. Na specyficzne właściwości wpływa kompozycja składników i umiejętności wykonawcy.
Jak smakuje pizza włoska?
Wyjątkowy smak, jakim charakteryzuje się pizza włoska w Jaroszewicach, uzyskiwany jest dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości składników do przygotowania ciasta. Mąka i jajka muszą być określonej klasy. Ciasta nie można przemrażać, zawsze powinno być przyrządzone na świeżo i dopiero pieczone.
Dalsze czynności sprawiają, że włoska pizza zachowuje kruchość i specyficzną „ciągliwość”. Można spotkać się z pizzą, której środek jest bardziej ciągnący, natomiast brzegi ciasta smakowicie chrupią. W pizzeriach uzyskuje się taki efekt nie tylko przez odpowiednie przygotowanie ciasta, ale też zastosowanie soku pomidorowego jako warstwy.
Pomidory i zioła – włoska pizza i jej charakterystyczny zapach
Można rozpoznać włoską pizzę po zapachu, który łączy woń hodowanych w słońcu pomidorów i bukietu śródziemnomorskich ziół. Pięknie pachnącą pizzę oferuje Pizzeria Ogniem i Piecem – zapach roznosi się po całym lokalu i sprawia, że wszyscy od razu nabierają apetytu.
Wśród ziół, których używa się jako obowiązkowych przypraw, dominuje bazylia. Włoska pizza musi kojarzyć się ze swoją ojczyzną i bogactwem dodatków, ale jeśli ktoś lubi inne przyprawy, może je zastosować. Istnieje wiele odmian pizzy pochodzącej z Włoch. Uniwersalną przyprawą są zioła prowansalskie dostępne w wielu sklepach spożywczych.
Oryginalna pizza – czy można zrobić ją w domu?
Przepis na zrobienie włoskiej pizzy nie jest zbyt skomplikowany, ale jak zwykle chodzi o szczegóły. Włoska pizza obecnie powstaje w wielu wersjach różniących się przepisem. Trzeba jednak wiedzieć, że należy korzystać z wysokiej jakości składników. Taką pizzę piecze się bardzo krótko w wysokiej temperaturze.
Podsumowując, pizza we włoskim stylu ma charakterystyczny smak, choć przez rozpowszechnienie jej po całym kraju powstało dużo różnych odmian. Jest pachnąca i smakowita.